Behandlar en veterinär i Stockholm alla djur?

I en veterinärs arbetsuppgifter ingår att han behandlar alla djur han ställs framför – det kan vara en katt, hund kanin eller en tiger. Veterinären måste alltid göra sitt yttersta för att antingen rädda djurets liv eller ta beslut om avlivning. Det som kan skilja lite emellan veterinärer är just vilka uppgifter de ställs inför – en veterinär i en större stad som exempelvis Stockholm kan ofta hamna framför lite klurigare uppgifter än en veterinär i Sveg.

I och med Stockholms storlek så blir en veterinärs arbete betydligt mer varierande. Säg att någon hittar en sjuk giftorm i en källarlokal på Södermalm i Stockholm och kontaktar polis eller brandkår som kommer till platsen för att undersöka – eftersom dessa saknar utbildning så kontaktar de direkt en veterinär som får rycka ut och säkerhetsställa vad som bör göras med ormen. Veterinären får alltså ta ett ansvar för att ingen blir skadad under processen och detta inkluderar naturligtvis även veterinären själv. Ett bett från en orm är nämligen lika giftigt på en veterinär i Stockholm som på en privatperson – skillnaden är att veterinären kan bedöma om och när detta bett i så fall kan komma. Sådana extremfall är dock ovanliga – att man hittar en giftig orm i en trappuppgång tillhör alltså inte en veterinärs vardag, men det händer alltså oftare i Stockholm och Göteborg än i Härnösand och Gällivare. Med mer människor kommer mer udda djur och därför får kanske en veterinär i Stockholm vara lite mer förberedd än i övriga landet.

Finns veterinärer i hela Stockholm?

Eftersom Stockholm är så pass stort och har en stor befolkningsmängd så är ju även antalet djur betydligt fler – detta medför att det i Stockholm också finns fler veterinärer. Man kan säga att veterinärer i Stockholm inte bara finns centrerad till innerstaden utan finns utspridda i kranskommuner och förorter. Anledningen till detta är att hyrorna är billigare där samt att veterinärer till stor del arbetar med hembesök snarare än att djuren kommer till praktiken – detta är dock ingenting unikt just för Stockholm utan gäller i hela landet. Anledningen är att det helt enkelt är lättare för en veterinär att behandla ett större djur som exempelvis en häst på plats en att förflytta hästen till sin praktik. Därför kan det alltså snarare vara en fördel för en veterinär i Stockholm att ha sin praktik lite utanför själva stan – detta i form av billigare hyra och ofta en smidigare resväg då trafiken där är mindre än inne i själva centrum.

Har veterinärer utbyte av varandra?

Veterinärer använder ofta sitt kontaktnät och rådfrågar varandra vid sina behandlingar. Har en veterinär i Lund problem med en giftorm så kan denne alltså kontakta en kollega i Stockholm och rådgöra innan han sätter igång sin behandling. Lika gäller naturligtvis även tvärtom och även inom Stockholm – veterinärer är ofta trygga i sig själva och i och med att de alltid ser till djurets bästa så sätter de ingen prestige i att fråga om hjälp.